21.11.2019

Когато преди близо три години стартира „Мост към бизнеса“, девизът на програмата „Всички печелят!“ звучеше по-скоро като пожелание, отколкото като констатация, доказана в практиката. Ползите за младежите, които тогава стартираха участието си в Програмата, изглеждаха на пръв поглед очевидни, макар и това да подлежеше на допълнителни проверки.

Доколко заинтересован обаче беше частният бизнес от включването на добре образовани млади роми в пазара на труда?

Последното обучение „Бизнесът отвътре“, което екипът на Програмата организира, потвърди първоначалната интуиция: инициативи като „Мост към бизнеса“ са от полза за всички, които подходят непредубедено и се включат с желание в този процес. Доказателство за това са не само възторжените обратни връзки от участниците в обучението, но и факта, че в него се включиха две нови авторитетни компании – HP и Софарма Трейдинг, които приеха младежи на двудневни стажове в своите офиси.

Второто събитие „Бизнесът отвътре“, което съчетава обучителен и стажантски модул, се проведе между 17 и 20 септември 2019 г. Партниращите компании, които домакинстваха на участниците, бяха SAP Labs BulgariaEYStarbucksHPСофарма Трейдинг. Подобно и на първото му издание, което се проведе през март тази година, отново дейно участие в работата с младежите взеха Даниела Кисова и Теодора Каменова от Международната коучинг федерация. „Макар, че с Теди сме само за втори път в Програмата, оставам с впечатлението, че тя съзрява прогресивно, особено що се отнася до настройката на бизнеса. В сравнение с мартенската програма имаме видима промяна на реакцията на участниците от бизнеса“, коментира Даниела. „Неочакваното и радостното за мен беше, че и компаниите са станали по-осъзнати по темата включване“, допълва Теодора Каменова, слушайки задъхания разказ на младежите от двудневния им престой във фирмите-домакини на стажовете.

А той наистина е вълнуващ. „Имах най-готината и зареждаща седмица от доста време насам. Благодарение на „Мост към бизнеса“ успях да се срещна и да почерпя от опита на най-добрите сред добрите PR и HR-специалисти, маркетолози и мениджъри. Стажовете в световно известни компании като HP, SAP, EY Bulgaria ми разбиха всякакви представи за перфектното работно място“, написа Александра Кирилова.

Руслан, който дойде на обучението с по-скоро скептични нагласи, обосновани от негов предишен негативен опит при търсене на работа, само за четири дни успя да промени настройките си за своето бъдещо кариерно развитие. „Почувствах се значим и важен, сякаш не аз, а президентът посещаваше тези компании“, казва той след края на стажовете. Подобна е и реакцията на Любо, който е впечатлен как компаниите се грижат за служителите си и ги карат да се чувстват като част от едно семейство. Но не само това: навсякъде домакините от частния бизнес са успели да излязат от стереотипа „посещение в компанията“ и са ангажирали стажантите с истински, практически ориентирани задачи, чрез които те да се почувстват като част от екипа им.

„Впечатлена съм от резултатите на Програмата и смятам, че тя дава възможности за бизнеса също толкова, колкото и за младежите“, казва Даниела Кисова.

А едно от най-големите признания, които екипът на „Мост към бизнеса“ получи, беше от Анна Вдовичина от Софарма Трейдинг: „Благодаря, че ни направихте част от смислена инициатива :)!“